Tablet Bağımlılığı

Değerli anne-babalar;

Son yıllarda bilgisayar kullanımı hızla yaygınlaştı. Kişisel bilgisayarlar iş yerlerinden sonra evlerimize de girdi. Ardından bilgisayarlar dizüstü, tablet ve akıllı telefon halini aldı.

Yaşantımız bu cihazlara bağımlı hale geldi. Şu günlerde çocuklarımız bu cihazların kontrolsüz kullanımıyla ilgili olarak tehdit altında ve bu tehdit gelecek günlerde daha da artacak. 

Son yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alan sosyal medya ve tablet kullanımı 3-4 yaşlara kadar düştü. Bu durum çocuklarımızı zihinsel, ruhsal ve sosyal açıdan tehdit etmektedir.

Biz eğitimciler, öncelikle çocuklarımızın açık alanlarda arkadaşlarıyla birlikte oyun kurarak oynamasını istiyoruz. Tablet ve bilgisayar yerine bizzat kendi yaptıkları oyuncaklarla ve eğitici oyunlarla vakit geçirmesini istiyoruz. Çocuklarımızın sorun çözme, yaratıcılığın geliştirilmesi, iletişim becerilerinin artması, tasarım gücünün artması için bunlar çok önemli.

Elbette çocuklarımızın arasından bilgisayar konusunda uzmanlaşıp, inovatif fikirler üretenler olacak. Bu yeteneği geliştirmek için de girişimde bulunmalıyız. Fakat önceliğimiz çocuklarımızı olumsuz etkilerden korumak olacak.

Çocuklarımızı bu cihazlardan alıkoyamadığımız hepimizin bildiği bir gerçek. Madem çocuklarımız bu cihazları kullanmakta ısrar ediyor, bizler de en azından kontrolü sağlamak ve zararlı etkilerden onları korumak için önlemler alabiliriz. İşte birkaç öneri:

1-Çocuğunuzla vakit geçirin.

2-Arkadaşlarıyla oynamasına imkan sağlayın.

3-Kendi oyuncağını kendinin yapması için destek olun.

4-Varsa çocuğunuzun sosyal medya hesaplarını kapatın.

5-Tablet ve bilgisayar başında geçireceği süreyi sınırlandırın.

6-Bu süreleri bir plana bağlayın.

7-İzin verdiğiniz vakitlerde sadece aşağıda önerdiğim uygulamalarla vakit geçirmesini sağlayın. Bu uygulamalar tarafımca denenmiştir. Hepsi problem çözme, aritmetik pratikleştirme, algoritmik düşünme, tasarım ve yaratıcılığı geliştirme becerileri içerir.

 

1-Quoridor

2-Math Duel

3-One T

4-Cross Fingers

5-Minecraft

5-Matematik Hızlandırıcı

6-Math Learning Games For Kids

7-3rd Grade Math Learning

8-Flow Free

9-Zihin Oyunu: Hafıza

10-Dokuz Taş

11-Çarpım Tablosu Alıştırma

12-Sudoku Türkçe

13-Kelime Bulmaca

14-Unroll Me-Unblock the Slots



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 2  kişi beğendi